Motivatie, soms is het er in bakken vol en soms is het ver te zoeken!

Als ik persoonlijk spreek, vind ik het frustrerend als de motivatie ontbreekt, of erger nog, als ik me gedemotiveerd voel.

Zeker als dat laatste het geval is, gebeurt er bij mij een sneeuwbaleffect: ik wil dat niet voelen, ik hoor het niet te voelen en het mag er niet zijn van mezelf. Ik raak geïrriteerd met mezelf en ja, dan vervolgens nog eens geïrriteerd dat ik me geïrriteerd voel, en ga zo maar door.

Gelukkig heb ik wel NLP in mijn rugzak. Ik kan dit van allerlei hoeken benaderen, en de eerste stap die ik meestal zet, is onderzoeken wat de trigger is van deze gevoelens.

Laatst had ik zo’n ochtend waar het negatieve sneeuwbaleffect plaatsvond. Toen ik een stapje terugnam om te kijken hoe dit begon, merkte ik dat ik de dag was begonnen met allerlei zaken die ik van mezelf moest doen.

De kracht van taal

In dit patroon komt vooral het woordje “moeten” om de hoek kijken. Zodra ik iets moet, stijgt de interne druk en start er een treintje aan gedachten en gevoelens die leiden tot demotivatie. Misschien herken jij dit ook wel?

De ‘L’ in NLP staat voor linguïstisch, dus taal is een belangrijk onderdeel van wat je leert binnen NLP. De woorden die je gebruikt doen er toe.

Moeten” betekent: druk, verplichting, dwingend. Van nature voelt dat niet goed en ga je intern in de weerstandmodus. Dan komen allerlei minder prettig gevoelens omhoog en ben je automatisch afgesloten van je kracht en je hulpbronnen.

Wat kun je doen?

Als je merkt dat je allerlei dingen van jezelf moet en dit vooral stress oplevert, dan kun je het volgende doen:

Strategie A: Vragen stellen

Begin met het idee van moeten uit te dagen. Stel jezelf de vragen:

    • Van wie moet je …?
    • Wat zou er gebeuren/wat is het ergste dat zou kunnen gebeuren als je … niet deed?
    • Hoe zou het voor je zijn als je … niet deed?

Antwoorden op deze vragen geven meestal wat lucht en perspectief op de situatie.

Of je komt erachter dat het inderdaad moet gebeuren en dan kan je de werkelijkheid aanvaarden zoals die is en jouw weerstand opheffen.

Of je ontdekt dat het niet hoeft te gebeuren, en kan je andere keuzes maken!

Strategie B: Vervang “moeten” door iets anders

Optie 1: Vervang “moeten” met “willen

    • Dus in mijn geval was het niet langer, ik moet al mijn mail sorteren, maar werd het ik wil mijn mail sorteren.

Er kunnen dan twee dingen gebeuren. In dit geval viel de druk voor mij weg, want ik wil inderdaad mijn inbox opschonen.

Het had ook gekund dat mijn innerlijke weerstand bleef. Als dat gebeurt dan is dat waarschijnlijk het signaal dat wat je te doen hebt niet aansluit bij wat voor jou belangrijk is, want je wilt het ook niet. Dan kun je een nieuwe keuze maken.

Optie 2: Vervang “moeten” met “mogen

Dit vind ik zelf een hele elegante manier om naar dingen te kijken. Vergeleken met velen op deze aardbol hebben wij een enorm rijk en geprivilegieerd leven. En dus is het zo dat wij zo veel dingen mogen doen waarvan anderen alleen maar dromen.

Dus als er iets is dat inderdaad moet gebeuren en waar je geen zin in hebt, dan werkt het woordje “mogen” meestal als een zachte aansporing om je te motiveren het toch te doen.

Moeten vs Willen vs Mogen: Welke kies jij?

Dus, vervang “moeten” als je merkt dat je er stress van krijgt en let eens op hoe het aanpassen van je taalgebruik jou helpt je stress te verlagen en je motivatie te vergroten. En je kunt natuurlijk ook vragen stellen aan jezelf om het idee van moeten eens uit te dagen.

Ik nodig je uit om met deze taalexperimenten te oefenen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *