Van de week keek ik toevallig naar een gordijn die voor mij hing en zag ik hoe daarin steeds herhalende patronen voorkwamen. Dat deed me denken aan een van mijn vervolgopleidingen, waar de trainer vertelde dat hij vond dat NLP (neuro-linguïstisch programmeren) niet helemaal de lading dekte van wat NLP precies inhoudt. Als het aan hem had gelegen, had het “Human Patterning” geheten.
Menselijke Patronen
Ik ben het met hem eens dat neuro-linguïstisch programmeren (NLP) best een onduidelijke term is. Het klopt ook dat veel van wat we met NLP doen te maken heeft met patronen. Je hebt vast wel vaker gehoord dat mensen gewoontedieren zijn. Vervang het woord “gewoonte” met “patroon” en dan klopt het wat mij betreft ook.
Onze oorsprong
Dat verraadt een beetje onze natuurlijke oorsprong – het dierenrijk. Ik heb een hele lieve kat, Chloë genaamd, en ze is een vrij voorspelbaar wezentje. Hoewel er allerlei variaties zijn in wat ze doet, haar patronen zijn nagenoeg hetzelfde. En daarin lijken we op elkaar, omdat ik ook dagelijkse gewoontes heb. Het grote verschil is dat ik me bewust kan worden van mijn gewoontes, en dat kan zij niet.
Superkracht
Dat is het mooie van mens zijn, we hebben de mogelijkheid om na te denken, te observeren, aan te voelen en ons bewust te worden van wat we doen, voelen en denken.
Maar gek genoeg gebruiken de meeste mensen deze superkracht helemaal niet. Ze leven een leven dat door de buitenwereld en door omstandigheden is vormgegeven. Ze doen dingen omdat ze dat altijd zo deden of omdat ze het ooit zo hebben geleerd. En ze laten zich meeslepen door hun instincten en emoties, zonder zich bewust te zijn van wat ze doen of waarom ze iets doen.
Schaduwkant
Men leeft daardoor een leven dat grotendeels door anderen wordt bepaald. Marketeers weten dit al lang en maken gebruik van onbewuste patronen en gewoontes bij mensen om hen geld te laten uitgeven. Daarnaast zijn er helaas ook mensen die deze kennis misbruiken in hun relatie tot anderen.
Bewustwording
Dat is waarom ik zo blij ben met NLP. Het nodigt je uit om je bewust te worden van jezelf, zodat je veel beter bewuste keuzes kunt maken. En dat is iets heel anders dan een leven leiden volgens bepaalde gewoontes, vastgeroeste patronen of wat de buitenwereld je voorlegt.
Met NLP kun je ontdekken hoe jouw patronen precies in elkaar steken en ze veranderen als ze niet meer goed voor je werken. Daar komt het woordje “programmeren” dan ook vandaan. Je kunt via allerlei NLP-processen en technieken jezelf als het ware “herprogrammeren” zodat jouw leven beter past bij wat jij werkelijk belangrijk vindt.
Want we kunnen niet om het feit heen dat we veel van de tijd niet veel verschillen van Chloë. We kunnen niet de hele dag, 24 uur lang, bewust zijn van wat we doen. Dus is het beter dat we ervoor zorgen dat de patronen die we allemaal hebben, zo veel mogelijk vóór ons werken en dat het patronen zijn die passen bij wie we zijn of willen zijn.
Neem waar
Mijn uitnodiging is om de komende tijd eens je waarnemingsspieren te trainen. Open een notitie in je telefoon, neem een blaadje papier of gebruik je dagboek als je die hebt, en schrijf gedurende een week alle patronen op die je bij jezelf tegenkomt.
Dat kan van alles zijn: van hoe jij een besluit neemt, wat jouw ritueel is bij het verlaten van je huis tot het ontdekken van emotionele triggers (dat zijn zaken die een bepaalde emotie in jou oproepen, bijvoorbeeld als je ergens te lang moet wachten – de trigger – dat er dan bij jou irritatie opkomt – jouw reactie).
Waarnemen en bewustwording is de eerste stap naar verandering. Als jij weet welke patronen je allemaal hebt (en dat zijn er ontelbaar veel), kun je daarna een bewuste keuze maken of je ze wilt behouden of dat het tijd is voor verandering. En als dat laatste het geval is, kan ik je zeker NLP aanraden om daarmee aan de slag te gaan!
Ochtendritueel
Gelukkig hoeven we niet alles te veranderen. Als we het toch hebben over patronen, ik heb net mijn ochtendtheepauze genomen en die verloopt als volgt: ik ga naar de keuken om de waterkoker aan te zetten. Chloë komt dan binnen en gaat miauwen en rondjes rond mijn benen lopen omdat ze “weet” dat ze nu kattensnoepjes van me krijgt. Die krijgt ze dan ook, en daarna rent ze altijd gelijk naar de woonkamer. Ik ga dan naar buiten om even wat frisse lucht te scheppen met mijn kop thee. Als ik daarna weer binnenkom en achter mijn bureau ga zitten, springt Chloë precies op dat moment op mijn bureau en gaat ze voor me zitten om geaaid te worden. Na zo’n 5 minuten heeft ze er genoeg van en gaat ze links van mij op mijn bureau liggen, terwijl ik weer aan het werk ga. En dat gebeurt iedere dag :-).
Soms zijn patronen en de voorspelbaarheid daarvan gewoon heel prettig om te hebben. Dit momentje iedere dag is gewoon heel fijn en mag wat mij betreft zo blijven. Tegelijk geeft het me een gerust gevoel dat ik weet dat ik altijd NLP in mijn rugzak heb om een oud patroon te veranderen als dat nodig is.