Hoge stressniveaus en burn-out lijken kenmerken van het moderne leven te zijn geworden. Dit artikel schetst de vijf fasen die leiden tot een burn-out en waar je op moet letten als je vaak gestrest bent, zodat je jezelf (of een ander) op tijd kunt helpen.
Hoe herken je de signalen?
Een burn-out ontstaat niet van de ene op de andere dag. Het is een proces dat zich geleidelijk opbouwt, vaak zonder dat je het direct doorhebt. Hoe eerder je de signalen herkent, hoe eerder je kunt ingrijpen.
Hieronder volgen de 5 fases naar een burn-out volgens het ‘Chronic Stress Reversal’ -model:
Fase 1: Uitgerust en in balans
In deze fase is er een gezond evenwicht tussen inspanning en ontspanning. Je slaapt goed, wordt uitgerust wakker en hebt genoeg energie om de dag aan te gaan. Je voelt je helder van geest en zit lekker in je vel. Stressmomenten zijn er natuurlijk, maar je lichaam en geest kunnen die moeiteloos verwerken doordat je goed in je reserves zit.
Fase 2: Vermoeidheid sluipt erin
De balans raakt verstoord als je structureel meer energie verbruikt dan je terugwint. Je merkt dat je dagelijks vermoeid bent. Naast werk of andere dagelijkse werkzaamheden, heb je weinig energie voor iets anders. Je merkt dat je lontje korter aan het worden is, een goed humeur begint een uitzondering te worden en je slaapt minder goed. Het weekend voelt als een noodzakelijke oplaadperiode om überhaupt de nieuwe week weer aan te kunnen.

Fase 3: Chronische stress
Als de vermoeidheid en stress aanhouden, dan raak je overbelast. Je stresssysteem wordt daardoor overactief, wat allerlei klachten met zich meebrengt. Je voelt duidelijk spanning in je lijf: voor de een is dat hoofdpijn, de ander krijgt spierpijn, nek- of rugklachten, en weer iemand anders krijgt darmproblemen of een verminderde weerstand. Ook mentaal stapelen de klachten zich op: je piekert meer, voelt je sneller geïrriteerd of somberder.
Je vertrouwt vooral op routine. Onverwachte zaken kan je er niet bij hebben, laat staan nieuwe dingen leren. Je hebt moeite om overzicht te bewaren óf verliest je juist in details. Sociale activiteiten zeg je steeds vaker af. Je hebt geen zin in leuke dingen.
Fase 4: Overspannen
Je voelt je uitgeput en ook emotioneel snel uit balans. Kleine tegenslagen kunnen je volledig van je stuk brengen. Je bent veel gevoeliger voor externe prikkels. Concentratie is moeilijk, je hoofd voelt vol. Ook een gebrek aan kwalitatieve slaap speelt een grote rol: je rust niet meer goed uit en overdag voelt alles als een enorme opgave. Zelfs simpele beslissingen nemen kost moeite. Je kunt je angstig beginnen te voelen of juist depressief. Dit alles komt omdat je geen reserves meer hebt. Je bent volledig aan het overleven. Je hebt alle signalen en symptomen steeds genegeerd, en daarom ben je hier beland.
Fase 5: Burn-out – je kunt niet meer
Waar je in de overspannen fase misschien nog op pure wilskracht kon doorgaan, valt dat nu volledig weg. Een burn-out voelt als een instorting en je hebt geen keuze meer dan te stoppen. Je bent fysiek en mentaal opgebrand. Zelfs de kleinste taken, zoals boodschappen doen of een mail beantwoorden, voelen onoverkomelijk. Je hoofd werkt niet meer mee: nadenken, onthouden en concentreren zijn bijna onmogelijk. Gevoelsmatig ben je óf overemotioneel, óf je gevoelens zijn volledig uitgeschakeld.
Op een gegeven moment komt die laatste druppel die de emmer doet overlopen. Meestal iets kleins zoals de vraag van je kind, iets dat je niet kunt vinden, of een probleem met je computer. Dit triggert vervolgens ineens een overweldigend gevoel van niet meer te kunnen.
Mijn eigen burn-out ervaring
Ik heb zelf meerdere periodes van overspannenheid meegemaakt in mijn leven, en één keer een volledige burn-out. Ik weet nog goed wanneer het echt tot me doordrong. Ik was begin dertig en werkte als steward. Het ging al een tijdje niet lekker en ik zat middenin een re-integratietraject. We vlogen terug naar Amsterdam vanuit Tokio. Door het tijdsverschil van 8 uur had ik niet kunnen slapen in Tokio, en moest ik zonder rust weer 13 uur terugvliegen. De vlucht was overdag, dus alle passagiers waren wakker, en dus was er veel te doen.
Twee uur voor de landing stond ik in de boordkeuken met een plateau drankjes om uit te delen aan de passagiers. Maar ik kwam niet meer in beweging. Ik stond bevroren op mijn plek en kreeg mezelf niet meer het gangpad in. Waar het me normaal gesproken nog altijd lukte om mezelf vermannend toe te spreken en door te zetten, nam mijn lichaam het deze keer van mij over. Toen wist ik dat het foute boel was. Ik zette mijn plateau neer, kreeg weer controle over mijn lichaam en meldde me direct ziek bij de purser.
Dat was mijn allerlaatste vlucht als steward. Daarna begon een proces van jaren om er weer bovenop te komen. Nu zo’n twintig jaar later merk ik nog altijd de gevolgen van die burn-out. Met de kennis van nu weet ik dat met een betere begeleiding en de juiste aanpak, ik veel sterker uit die burn-out zou zijn gekomen dan hoe het gegaan is.
Welke fase zit jij in?
De fases die hierboven beschreven zijn, zijn een leidraad en kunnen elkaar overlappen. Zit je in fase 1? Hoera, je bent een van de gelukkigen! Vanaf fase 2 is het al belangrijk om de signalen serieus te nemen. Hoe eerder je erbij bent, hoe sneller je kunt herstellen.
Wat te doen
Mijn advies: laat het niet zo ver komen! Zet je gezondheid op één en zorg goed voor je lichaam en geest. Om in vliegtuig termijnen te blijven: zet eerst je eigen zuurstofmasker op voordat je anderen helpt. Je kunt niks voor anderen betekenen als jij er zelf aan onderdoor gaat.
Zorg vooral voor voldoende goede rust en stel grenzen, zowel naar jezelf toe als naar de buitenwereld. En vraag op tijd hulp als dat nodig is. Er is altijd een onderliggende reden waarom mensen chronische stress ervaren, overspannen raken of in een burn-out terechtkomen. Met de juiste coaching kan je die patronen ontdekken en omvormen, zodat je weer terug kunt keren naar fase 1: uitgerust en in balans.
Coaching
Wil je hier verder over praten of ken je iemand die zich in deze situatie bevindt? Ik help graag. Een afspraak voor een gratis InzichtGesprek is zo gemaakt.
Ik bied coaching bij stress, overspannenheid en burn-out, zowel online als in persoon in de regio Zoetermeer.