Voor deze blogpost stond al vast dat ik het over emoties wilde hebben. Ik viel vandaag – op de dag dat ik dit schrijf – wat dat betreft met mijn neus in de boter, want ik werd gelijk getrakteerd op mijn eigen, minder prettige, emoties.
Ik werd deze ochtend wakker en er was op zich niet zoveel aan de hand. Ik deed mijn dagelijkse ochtendritueel en nadat ik me aangekleed had, ben ik achter mijn laptop gaan zitten om aan het werk te gaan. Maar ik merkte dat ik me gevoelsmatig niet lekker in mijn vel voelde. Buiten was het grijs, en binnen donker. Dat komt omdat het gebouw waarin ik woon in de steigers staat voor onderhoud, waardoor er ’s ochtends nauwelijks daglicht meer binnenkomt. Niet zo’n hele fijne start van de dag, en al helemaal niet het type gevoel dat ik wilde om aan deze blogpost te beginnen.
Hoe negatieve gedachten zich opstapelen
Na de constatering dat ik me niet zo prettig voelde, gingen mijn gedachten met me aan de haal. Zo kwam er één gedachte nogal sterk voorbij over een bepaalde verwachting die ik van iemand had, maar die niet was uitgekomen. Daar baalde ik nogal van. Ik keek vervolgens naar mijn to-do lijst op mijn bureau, en de moed zonk me in de schoenen want deze is ontzettend lang. Ik kwam er daarna achter dat er wat met mijn website aan de hand was waardoor deze er heel vreemd uitzag, wat mijn irritatie verder voedde. Toen ben ik enige afleiding gaan zoeken op enkele nieuwssites, wat geen goed idee was, want daar werd ik nog somberder van.
Je bent niet je emoties
Dit ging hem niet worden zo, dus tijd voor een kop thee. Normaal ga ik dan even naar buiten om tegelijk ook een frisse neus te halen, maar de bouwvakkers waren buiten met slijptollen bezig bij mijn bovenburen, dus ik bleef binnen.
Ik zapte naar YouTube en keek, terwijl ik langzaam mijn thee dronk, een kort filmpje dat het algoritme me had aangeboden. Toevallig ging het zijdelings over emoties. De spreker had het over het concept “zelf” en stelde de vraag: wie zijn we eigenlijk?
De kern van zijn verhaal herinnerde me dat we juist heel veel niet zijn! We vergissen ons vaak door te denken dat dat wel zo is:
- We zijn niet onze gedachten, we hebben gedachten.
- We zijn niet ons lichaam, we hebben een lichaam.
- We zijn ook niet onze emoties, we hebben emoties.
Wie we zijn, is het bewustzijn die dit alles kan waarnemen.
Dus in mijn geval: wat ik dacht, voelde ik vervolgens als emotie* in mijn lichaam. Maar als ik geen van dit alles ben, dan hoef ik het ook niet zo persoonlijk te nemen. Zo ontstond een klein beetje ruimte in mij en voelde ik een stukje innerlijke rust terugkeren.
(* Voor het gemak heb ik het hier over alles wat een emotionele lading heeft. De discussie over wat emoties precies zijn bewaar ik voor een andere keer.)

Lichaam en geest zijn één
Een van de strategieën die ik toepas als ik niet lekker in mijn vel zit is om te gaan bewegen. Zitten achter mijn bureau hielp in dit geval niet merkte ik. Het maakte dat mijn emotie maar bleef hangen. Ik besloot eventjes naar de supermarkt te fietsen om een pak yoghurt te halen. Op de heenweg zat ik nog wat vast in mijn innerlijke gedoe. Ik deed een kort rondje supermarkt en kwam weer naar buiten, waar ondertussen het zonnetje was gaan schijnen. Hoe fijn, de lente was weer heel eventjes terug! Ik fietste naar huis en de warmte van de zon op mijn gezicht deed me goed. Ik voelde me gelijk een stuk vrolijker.
Binnen NLP is een van de basis uitgangsprincipes dat lichaam en geest één zijn. En omdat het één systeem is, beïnvloeden ze elkaar direct. Mijn negatieve gedachten en emoties werden getriggerd door het sombere beeld van buiten die ochtend. En toen de zon ging schijnen, veranderde daarmee ook gelijk de kwaliteit van mijn gedachten. Alles voelde meteen een stuk lichter: dat probleem met mijn website – dat los ik wel op! Die to-do lijst zal altijd wel zo lang blijven, dus waar maakte ik me druk om? En die persoon die in mijn ogen iets was vergeten, heeft het vast erg druk. Er was feitelijk niks veranderd, maar ik voelde me wel een heel stuk beter 😊.
Emoties zijn boodschappers
Of je je nu goed of slecht voelt, emoties werken als indicatielampjes die je informatie geven over wat belangrijk voor je is. Na mijn korte bezoek aan de supermarkt, heb ik thuis opnieuw een kop thee voor mezelf gezet en kon ik deze nu wel in de tuin opdrinken. Terwijl ik buiten stond, in het lentezonnetje, werd ik wel benieuwd naar de redenen voor mijn emoties deze ochtend. Ik ging ze in gedachten één voor één langs:
- Verbinding: Wat ik als een tekortkoming zag in de ander, bleek eigenlijk een spiegel voor mijn eigen behoefte – verbinding met de ander. Toen iets niet gebeurde zoals ik verwachtte, voelde het even alsof die verbinding wegviel. Dit was een waardevolle herinnering aan hoe belangrijk verbinding voor mij is. Met dit inzicht kon ik dit kleine voorval ook gelijk weer loslaten.
- Succes: De boodschap achter mijn lange to-do lijst is dat voor mij succes belangrijk is. Elke taak staat daar omdat ik geloof dat deze bijdraagt aan mijn doelen. Zo worden ze minder een last, en zie ik ze meer als stapjes die ik zet onderweg naar het behalen van wat ik voor ogen heb. Ook dat was weer verhelderend om aan herinnerd te worden.
- Kwaliteit: Mijn ontevredenheid over mijn website ging niet alleen over het design, maar over wat het voor mij symboliseert – kwaliteit. Een website die er niet uitziet, geeft wellicht de indruk dat ik mijn werk niet zo serieus neem, terwijl het tegenovergestelde juist het geval is. Begrijpelijk dat ik baalde van mijn website.

Hoe ga jij om met jouw emoties?
- Hoe is jouw relatie met de emoties die jij ervaart?
- Laat jij jezelf meeslepen met je emoties, of zit jij in de andere hoek en duw je ze zo hard als je kan weg?
- Of heb je juist wel handige manieren om weer emotioneel in balans te komen?
3 tips voor emoties
Vandaag heb ik 3 tips met je gedeeld over hoe je om kunt gaan met lastige emoties:
- Je bent niet je emoties: Je hebt emoties. Sterker nog, het is jouw lichaam dat sensaties creëert die we vervolgens emoties noemen. Het is niet wie je bent. Je zegt toch ook niet dat jij je linkerpink bent? Dit inzicht geeft ruimte om zo niet meegesleurd te worden met je emoties en gedachten, waardoor je er vervolgens wat mee kan doen mocht je dat willen.
- Kom in beweging. Emoties komen en gaan vanzelf, zolang we zelf niet in de weg staan. Om het natuurlijke en fysieke proces een handje te helpen, is bewegen heel behulpzaam. Ga een stukje wandelen, een eindje fietsen of doe iets anders lichamelijks. Daardoor kom je uit je hoofd en in je lichaam, en dat helpt je om de emotie die je voelt volledig te ervaren, zodat deze weer kan vertrekken.
- Zoek de boodschap achter je emotie. Wat is juist zo belangrijk voor je op het gebied waar het volgens jou niet helemaal goed gaat? Let wel op, emoties zijn niet altijd heel nauwkeurig, dus de situatie zoals jij die voelt en zoals die feitelijk is kan heel anders zijn. Het gaat erom om zelfinzicht te krijgen over wat belangrijk voor je is, zodat je daar meer tijd en aandacht aan kunt geven.
En deze kun je trouwens te allen tijde toepassen, ook als je je goed voelt. Want dat is ook een indicatie dat iets wat voor jou belangrijk is aan wordt voldaan. Dat is een dubbel cadeau: een stukje zelfinzicht plus het feit dat je je daar goed over voelt!
Coaching bij Emoties
De emoties die ik als voorbeeld gebruikte waren van de categorie “alledaags gedoe”. Maar sommige emoties zijn zwaarder van aard, of zitten zo diep in je schaduw dat het lastig is om er in je eentje mee om te gaan.
De hulp inroepen van een coach of therapeut kan dan uitkomst bieden om je daarmee te helpen. Mocht je daar wat hulp bij willen gebruiken, je bent altijd welkom om een gratis InzichtGesprek met mij te plannen. Dan kijken we er samen naar.